Szeretne jól látni, de túl sok a nyűg a kontaktlencséjével? Van egy jó ötletünk az Ön számára: lézeres szemműtét!

Az éleslátás, így egybe írva, átvitt értelemben fontos dolog, de legalább ennyire fontos külön írva – éles látás –, konkrét értelemben is. Az a baj az utóbbival, hogy akinek megadatik fiatalon, később azoknak is nagy valószínűséggel elromlik. Szerencsére, pontosabban a technikai és az orvostudomány rohamos fejlődésének köszönhetően sokféle lehetőség adott már a látásjavításra: különféle segédeszközök (kontaktlencse, szemüveg), és még inkább: célzott lézeres szemműtét.

A leghagyományosabb látásjavító a szemüveg, de mi most lépjünk időben jó nagyot előre, s a pár évtizede meghonosított kontaktlencséket vegyük inkább számba! Meglepően sokféle kontaktlencse van ma már forgalomban, három nagy csoportja a kemények, a hybridek és a manapság legtöbbek által használt lágyak.

Ez utóbbi, ellentétben a keménnyel, kényelmes és jól illeszkedik a szemre, ráadásul – a hybridekhez viszonyítva – tovább lehetnek a szemben. Hátrányuk a másik kettővel szemben pedig annyi, hogy akinek asztigmiás problémái vannak, azokon a lágy lencsék nem tudnak segíteni. De beszéljünk róluk kicsit részletesebben…!

„A tisztaság fél egészség?” Hát nem, annál is több!

Másképp, mint a kemény kontaktlencsék, de a lágyak is nagyon könnyen sérülnek, ezért kellő óvatossággal kell őket használni. Nagyon fontos, hogy általuk ne vigyünk szennyező anyagot a szemünkbe, mert azzal komoly bajt okozhatunk, örülhetünk, ha egy kötőhártya-gyulladással megússzuk. Tehát az első számú „tétel”: higiénia mindenek felett! Mindig tiszta kézzel nyúljunk a lencséhez, figyeljünk arra, hogy az előírt tároló-fertőtlenítő folyadékban tartsuk, meg arra is, hogy a szembe ujjbeggyel tegyük be.

Így helyezze fel, így vegye ki!

Néhány fontos jótanács!

1. Figyeljünk oda, hogy ne összevissza rakjuk be őket, vagy mindig a jobb, vagy mindig a bal kontaktlencsével kezdjünk!

2. A felrakáshoz mind a két kezünkre szükség lesz: a jobb lencséhez a jobb kéz mutatóujjának begyére helyezzük fel a lencsét. A jobb kéz középső újával húzzuk le az alsó szemhéját, míg a bal kezünkkel a felső szemhéjat föl, s tegyük be a kontaktlencsét a szemünkbe! (Értelemszerűen a bal lencsénél minden pont fordítva történik.)

3. Hunyja le a szemét és a becsukott szemmel finoman nyomkodja meg a lencsét a szemhéjon keresztül

Maga a levétel nem három, csak egy pontos: vigyázva a szemünkre is, a mutató és a hüvelykujjunkkal összecsippentve vegyük ki a kontaktlencsét.

Ahhoz, hogy a következő behelyezésnél is garantáltan steril legyen a lencse, gondosan kell megtisztítanunk és tárolnunk.

Az úgynevezett egylépcsős tisztítószernél a lencsét a folyadékkal mindkét oldalán mintegy tíz másodpercig óvatosan megdörzsöljük és a folyadékkal leöblítjük. Utána a szerrel feltöltött tokba helyezzük a lencséket, és éjszakai „pihenőre” küldjük.

A hidrogén-peroxidosnál nagyjából fordított a sorrend. A lencséket betesszük a tokba, s a feltöltött tartályba merítjük minimálisan 6-7 órára. A tárolót minimum hetenként, megfelelően az előírásoknak, mikróban fertőtlenítsük!

Pár órára? Egész napra? Vagy még tovább?

A napi hordású lencséknél eleinte 4 órával kezdjünk, pár hét alatt lehet eljutni a maximális 12-14 óráig, de mindig csak ébren viseljük! Az úgynevezett hosszított viselésű lencséknél sem lehet azonnal „teljes fordulatszámon üzemelni”, kell a hozzászoktatás. A viselési idő maximuma itt is hasonló, de időnként egy kis szunyókálás, ritkán egy-egy éjszakai alvás is megengedett benne.

Ha unja a banánt (illetve a lencsét), akkor mindenképp olvasson tovább!

A kontaktlencse ugyan tényleg más életminőséget ad a „vaksiskodáshoz” képest, ugyanakkor rengeteg vele a gond. Ez már az eddig leírtakból is kiderült, de aki ilyet hord, tudja, hogy ennél is sokkal több probléma kerül elő a mindennapokon. Akinek elege van ebből, de nem akar lemondani az éleslátás előnyeiről, azoknak a legtutibb tipp a lézeres látásjavítás.

A lézeres szemműtét csak néhány percig tart, ráadásul biztonságos és hatékony, és ami még nagyon fontos: teljesen fájdalommentes. Megnyugtató lehet az is, hogy az élvonalbeli szemészeti lézerklinikákon nemcsak a műszerpark világszintű, de a sok tapasztalattal rendelkező orvosok, asszisztensek szakmai tudása is.

Nem titok: ezek a lézeres látásjavító eljárások elég költségesek (ezért is segítenek az ügyfeleiknek a jobb klinikák részletfizetési lehetőség felajánlásával), de ha leülünk egy kicsit matekozni, végigvesszük, hogy milyen sűrűn és mennyit költünk a kontaktlencse-hordásra, akkor végeredménynek az jön ki, hogy az ilyen beavatkozások ára három-négy év alatt megtérül.

Még egy dolog, amit sokan kérdeznek: a műtét miatt mennyi időre esnek ki a munkából, mennyi ideig nem élhetik a korábban megszokott életüket. Nos, jó hírünk van, bármelyik eljárással is végzik a beavatkozást, az ember élete csak nagyon rövid időre borul fel, legrosszabb esetben is csak néhány napig nem élhetik régi életüket. Utána minden visszatér az eredeti kerékvágásba, azzal a különbséggel, hogy végre újra élesen lát – szemüveg és kontaktlencse nélkül.