Kerüljük az ingyenes cégkivonatokat

Az üzleti világban a cégkivonat egy olyan alapvető dokumentum, amelyre gyakran szükség van különféle ügyintézések során. Mivel egy cégkivonat csak 30 napig érvényes, ezért sokan azzal spórolnának, hogy a fizetős változatok helyett inkább ingyenes cégkivonatot szereznek meg. Az ingyenes cégkivonatot azonban szinte minden esetben érdemes inkább elkerülni.

Az ingyenes cégkivonatnak egyetlen előnye van, hogy nem kell érte fizetni, hanem ingyen letölthető az internetről. Az ingyenességnek azonban „ára van”, mégpedig az, hogy nincs biztosíték arra, hogy az ingyenes cégkivonatban szereplő információk az éppen aktuális állapotot tükrözik. Pont ez azonban a cégkivonat feladata, hogy a hatályos információkat tartalmazza, igazolja. Emiatt hivatalos ügyintézéses során szinte biztosan nem is fogadják el az ingyenes cégkivonatot, és nem hivatalos ügyintézésnél is érdemes elkerülni.

Általános esetben, akár információszerzésre is sokkal jobb a pár ezer forintos hiteles cégkivonat. Ha egy vállalkozásról információkra van szükségünk, akkor valószínűleg azt is szeretnénk, ha a megszerzett információk a valóságot tükrözzék. Ha ez egy másik vállalkozás, nem a sajátunk, akkor pedig szinte kötelező a hiteles cégkivonat a biztonság kedvéért.

Hivatalos ügyintézések esetén pedig nincs is nagyon választási lehetőség, mert szinte minden esetben előírják, hogy pontosan milyen cégkivonatot várnak el. Általában a hiteles cégkivonat megfelelő, de komolyabb ügyintézések során papír alapú, közhiteles cégkivonatra is szükség lehet, mert csak ilyet fogadnak el.